(ENGLISH BELOW PHOTOS)

Ahoj všichni!

Užíváte si slunných dní? Doufám, že Vám na zahrádce zbyly ještě nějaké jahody. A jestli ano, budete rádi, že můžete vyzkoušet tyto skvělé tvarohové jahodové knedlíky. Není to sice pečení, ale vaření, ale řekla jsem si, že jsou až příliš dobré! Přijela jsem do České republiky z Dánska a doplňuji deficity českých jídel - takže ovocné knedlíky nesmí chybět. Tento recept bych zařadila do kategorie Vaříme s... a tentokrát s Jitkou. Děkujeme za recept i pochutnání.

Potřebujete: 2 tvarohy v kostce, špetka soli, zhruba 200g polohrubé mouka, 1 vejce, jahody, máslo a moučkový cukr k podávání

Postup: Smíchejte Tvaroh, vejce, sůl a mouku do těsta, které se moc nelepí. Mezitím dejte vařit lehce osolenou vodu. Na každý kopeček těsta dejte jahodu a pomalým koulením ji zapracujte do středu knedlíku. Až vytvoříte všechny kuličky, tak je naházejte do vroucí vody až vyplavou od tohoto momentu vařte 8 minut. Vytáhněte a podávejte s rozpuštěným máslem a moučkovým cukrem.

Dobrou chuť a příští týden na viděnou! Hanka



Hello everyone!

I hope that you still have some strawberries on your garden so that you can cook this traditional Czech dish. I have just moved back from Denmark to Czech republic and I have to fill the deficit of czech dishes. Strawberry dumplings were one of them. Even though it is not baking I think it has to be here. I was invited for a dinner and we cooked these dumpling with Jitka. So thanks to her recipe and great evening.

Ingredients: 2 bricks of quark (cottage cheese), pinch of salt, around 200g of semolina flour, 1 egg, strawberries, butter and powder sugar as topping

How to cook it?
Mix quark, salt and semolina in dough which do not stick to your hands. In meanwhile let boil slightly salted water in a pot. On small piece of dough put a strawberry and roll it into a dumpling. It has to be covered. When you make all the dumpling, put them to boiling water. Wait until they rise from the bottomm and from that moment boil for 8 minutes. Serve with melted butter and powder sugar.


Enjoy and stay tuned! Hanka